Onze kennisbron

In de vele jaren dat we nu met bodemenergie aan de slag zijn, hebben we een schat aan kennis opgedaan. Die delen we graag met u.

Dit zijn enkele vragen die ons veel gesteld worden. Die proberen we hier zo goed mogelijk te beantwoorden. Natuurlijk is ieder project uniek. En kunt u dus specifieke vragen hebben. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Een bodemenergiesysteem is een energietechniek die gebruik maakt van bodemwarmte. Zo'n systeem kan gebouwen opwarmen of juist afkoelen. Twee systemen zijn gangbaar: een gesloten systeem en een open systeem.

Voor gesloten bodemenergiesystemen doen we verticale boringen. Daar brengen we warmtewisselaars in aan. Dat is een kunststof leiding waar een vloeistof door naar beneden en weer terug omhoog stroomt. Wanneer de vloeistof die door de warmtewisselaar stroomt kouder is dan de bodem waar hij doorheen stroomt, dan neemt de vloeistof deze warmte op. Is de vloeistof warmer, dan neemt de bodem deze warmte op.

Een open bronsysteem wordt ook wel een aquifer genoemd. Bij zo'n systeem maken we onttrekkings- en infiltratiebronnen. Het grondwater uit de aquifer wordt opgepompt en weer geretourneerd. Het systeem onttrekt warmte of geeft het af tussen oppompen en retourneren. Open systemen kunnen bestaan uit een monobron, een doublet of meervoudige doubletten. Afhankelijk van de toepassing kiezen wij samen met u voor het juiste systeem.

Bodemenergie is de verwarming van de toekomst. De voordelen ten opzichten van traditionele centrale verwarming zijn groot. Zo heeft een warmtepompsysteem n combinatie met warmtepompsysteem een zeer laag energieverbruik, lage CO2-uitstoot, nauwelijks onderhoudskosten en een extreem lange levensduur. Een bodemenergiesysteem heeft ook voordelen ten opzichte van een luchtwarmtepompsysteem. Het geluid is minder, het rendement hoger, het onderhoud voordeliger en de levensduur langer. Daar komt nog eens bij dat met een bodemenergiesysteem gratis gekoeld kan worden.

De Nederlandse bodem is zeer geschikt voor de toepassing van bodemenergie. Aan de hand van de exacte locatie en uw vraag doen onze specialisten een uitgebreide check. Zij adviseren u over het gebruik van bodemenergie en welk systeem het best past in uw situatie.

De overheid staat positief tegenover duurzame energiebronnen. Bodemenergie is dat zeker. De overheid speelt dan ook graag een rol bij het promoten en toelaten van bodemenergiesystemen. Wel moet rekening gehouden worden met omgevingsbelangen: bij grondwaterbeschermingsgebieden, natuurgebieden of archeologisch kwetsbare gebieden kunnen beperkingen gelden. Het kan ook zijn dat de ondergrond is gereserveerd of reeds wordt gebruikt voor andere toepassingen. De huidige regelgeving kijkt nadrukkelijk naar bestaande systemen om negatieve tussenkomst te voorkomen.

Het aantal boringen en de diepte van die boringen is afhankelijk van de warmteverliezen van het gebouw, de geologie en de beschikbare ruimte op de kavel. Elke bodemlaag geleid warmte anders. Wij berekenen de meest optimale configuratie van uw bronsysteem.

Het rendement van een warmtepompsysteem wordt uitgedrukt in een COP-waarde. Een goed ontworpen systeem heeft een COP tussen de 4,0 en 4,5. Dat komt overeen met een primary energy ratio (PER, het rendement) van 1,56 tot 1,76. Ter vergelijking: de PER van een ketel ligt tussen de 0,95 en 0,975.

Gesloten bodemwarmtewisselaarsystemen zijn praktisch onderhoudsvrij. Nazorg is normaal gesproken dus niet nodig. We raden bij systemen waar glycol is gebruikt wel aan periodiek het vriespunt te controleren.
Door de complexiteit van de technische installatie en het directe contact met grondwater bevelen wij een jaarlijkse controle van open bronsystemen aan. Bij zo’n controle inspecteren we de goede werking van de verschillende componenten, beveiligingen en de prestaties van het systeem. Zo bent u verzekerd van een duurzame werking en optimaal rendement.

Luinstra Bodemenergie is volledig toegelegd op het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van bodemenergiesystemen. Scholing en jarenlange ervaring hebben ons een schat aan kennis in dit vakgebied opgeleverd. We zijn volledig gecertificeerd voor zowel open als gesloten bronsystemen en dus kunnen we altijd de beste oplossing bieden.
Als onderdeel van Luinstra Watermanagement maken we deel uit van een solide groep met expertise op verschillende toepassingsgebieden van bronboringen en grondwaterbeheersing. Onze boorwagenvloot is ingericht op diverse geologische omstandigheden en toepassingen. We komen zo nooit voor onuitvoerbare verrassingen te staan.