35000 meter geboord voor nieuwbouw provinciehuis Antwerpen

June 8, 2015 / Nieuws
20150401_123839_resized

In Antwerpen wordt een nieuw provinciehuis gerealiseerd. Het nieuwe provinciehuis werd ontworpen door Xaveer De Geyter Architects en wordt een markant gebouw. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel : door het gebouw te laten wegdraaien komt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Een duurzaam gebouw

Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen werd ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. Het resultaat is een gecertifieerd passief kantoorgebouw dat verwarmd en gekoeld wordt zonder gebruik te maken van klassieke oplossingen zoals stookketels of koelmachines. Het gebouw herbergt landschapskantoren, individuele kantoren, één auditorium voor 350 personen en één voor 100 personen, een grootkeuken met restaurant voor 200 personen, een fitnessruimte, een datacenter, een bibliotheek en een ondergrondse parkeergarage.

Verwarming en koeling van het gebouw gebeuren met een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek.

Een uitgebreid veld van 350 geothermische bronnen zorgt voor de belangrijkste energievoorziening van het gebouw. In de winter putten warmtepompen hun warmte uit de bodem en slaan op die manier koude op die in de zomer passief kan gebruikt worden om het gebouw te koelen.

Vanwege de locatie (onder de parkeerkelder) was Luinstra als een van de eerste aannemers in uitvoering betrokken bij het project. Nu enkele maanden later zijn de 350 boringen en horizontale montage gereed en is het wachten op het “groeien” van het gebouw om de verdere werkzaamheden ten behoeve van het bodemenergiesysteem uit te voeren.